top of page

Τι σημαίνει όμως μια μεγάλη πτήση Cross Country;

         Ένας απλός ορισμός για το Cross Country, είναι απλά όταν αφήνουμε τη θαλπωρή που μας προσφέρει το γνωστό μέρος που συνήθως απογειωνόμαστε, πετάμε και προσγειωνόμαστε, προς το «άγνωστο». Πρακτικά, Cross Country είναι αυτό το οποίο αισθανόμαστε, όταν από το ύψος που είμαστε δεν «μπαίνουμε» στη γνωστή μας προσγείωση και πρέπει να ανακαλύψουμε μια εναλλακτική. Το πόσα ακριβώς χιλιόμετρα πρόκειται να κάνουμε, ίσως δεν είναι το πιο σημαντικό εδώ, όσο σπουδαία είναι η όλη διαδικασία.

Για τους πιλότους των Ανεμοπτέρων και δη των Λεσχικών που είναι και «δανεικα» ο παραπάνω αυθαίρετος από τη πλευρά μου ορισμός είναι λίγο τροποποιημένος. Σε πολλές συζητήσεις που κάνω με πιλότους ανεμοπτέρων χωρίς μεγάλη εμπειρία σε Cross Country, ερεθίζομαι πολλές φορές όταν ακούω τη λεγόμενη Χοάνη Αεροδρομίου. Καλά κάνουν που το σκέφτονται, και είναι σωστό να το έχουν πάντα στο μυαλό τους για λόγους ασφάλειας. Ομως πτήση με ανεμόπτερο σημαίνει ανά πάσα στιγμή πιθανότητα προσγείωσης εκτός αεροδρομίου. Αρα το θέμα δεν είναι η χοάνη αεροδρομίου, αλλά να έχεις μαρκάρει χωράφια. Ισως το Cross Country, θα είναι καλό να ξεκινήσει από το έδαφος και ένα αυτοκίνητο με ένα GPS στο χέρι για μαρκάρισμα χωραφιών, και τοπικών ανέμων. Το αρχείο λέγεται outlanding και παίζει στο SeeYou Mobile. Είναι διαθέσιμο μετά τη δουλειά που έχει κάνει ο Μάρκος Σιώτος. Θέλει όμως διαρκή ανανέωση. Στη συνέχεια θα ήθελα να μιλήσουμε για τα λεγόμενα House Thermals. Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί για τα θερμικά και αρκετές περιγραφές για αυτά που θα αναφέρω και παρακάτω. Για παράδειγμα υπάρχουν τα λεγόμενα holly thermals, που τα λέω έτσι γιατί στις κορυφές των λόφων υπάρχει συνηθως ένα εκλησσάκι (μάλλον προφήτης Ηλίας) και γιατί πολλές φορές σε low saves είναι το αποτέλεσμα μιας ελπίδας και μιας προσευχής στον γνωςτό προφήτη. Αλλα είναι τα house thermals. Υπάρχουν πάντα σε κάποια μέρη με αντίστοιχες συνθήκες, με επαναλληψιμότητα όσον αφορά το σχήμα τους την πηγή τους και τον προορισμό τους. Ξέρεις για παράδειγμα το θερμικό του χαμηλού λόφου στις Πλαταιές, της κεραίας στις Ερυθρές, του βράχου της Αυλώνας, της κεραίας στη Θίσβη, στις Ανεμογεννήτριες της Δαύλειας, του βράχου στην Αμφίκλεια, των Λυγκιάδων στο Μιτσικέλι, της Πύλης στον Κόζιακα, του Αγ. Αθανάσιου στην Έδεσσαμ κλπ. Μήπως να βρούμε τρόπο να τα καταγράψουμε λοιόν και αυτά;
 

Εδώ είμαστε...

Εχεις φιλοδοξία να κάνεις Cross Country με Ανεμόπτερο;
 

Ναι!
 

Τότε πήγαινε να πετάξεις σε πολλά μέρη. Να ανακλύψεις το πως δουλευει η ατμόσφαιρα σε άγνωστα πεδία πτήσεων για εσένα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκωδικοποιήσεις το μοντέλο που λειτουργει μικρομετεωρολογικά η ατμόσφαιρα σε κάθε άγνωστο μέρος που θα βρεθείς σε μια ανεμοπορική πτήση απόστασης.
 

Τα εργαλεία σου:
1. Σωστή πρόβλεψη καιρού
2. Γνώση της Γεωγραφίας και μικρομετεωρολογικών ιδιαιτεροτήτων
3. Σωστή Προετοιμασία του εαυτού σου και του εξοπλισμού σου
4. Θάρρος και Γνώση. Αν σου λείπει κάτι από τα δύο τότε ρισκάρεις-που δεν είναι απαραίτητο

 

Ανέλυσε το ζήτημα του τι θέλεις να επιτύχεις:
Πριν όμως οποιοσδήποτε δοκιμάσει να φύγει προς το άγνωστο, είναι προϋπόθεση να μπορεί να εκτιμήσει σωστά τον καιρό, και να μπορεί να πετάξει και να προσγειωθεί με ασφάλεια, μετά από μια εξαντλητική πτήση ωρών σε άγνωστο περιβάλλον.
Η διαδικασία του Cross Country, περιλαμβάνει διάφορα θέματα με τα οποία ο πιλότος πρέπει να ασχοληθεί

 


Σχεδιασμός της Πτήσης

            Ο σχεδιασμός μιας πτήσης απόστασης μπορεί να είναι περισσότερο σημαντικός από την ίδια την πτήση. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα η ταχύτητα του ανέμου, τα νέφη, η βαρομετρική πίεση, δορυφορικές φωτογραφίες, κλπ. Η κάθε ημέρα δεν είναι το ίδιο σε έναν τόπο, αλλά η κάθε μέρα μπορεί να δώσει συγκεκριμένα χιλιόμετρα. Για παράδειγμα, οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα, μπορεί να είναι ιδανικές μετά από τη διέλευση ενός ψυχρού μετώπου, με ούριο άνεμο γύρω στα 20 χλμ ανά ώρα, με αστάθεια στην ατμόσφαιρα (k-index 10-15), χαμηλή σχετικά υγρασία (40%) και υψηλή βάση νεφών (πχ >2.000 μ). Αφού εξασφαλιστεί ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι οι κατάλληλες, πρέπει να εξετάσουμε πιθανές διαδρομές.
            Μπες στο Leonardo. Μελέτησε τη database στην οποία έχουν καταγραφεί οι περισσότερες πτήσεις από τα περισσότερα πτήσιμα μέρη της χώρας και έχουν διαβαθμιστεί κατάλληλα με διάφορες παραμέτρους. Μέσα από το Leonardo, μπορεί κάποιος να γνωρίζει πληροφορίες από άλλες πτήσης απόστασης που μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για το δρόμο που θα ακολουθήσει ώστε να πραγματοποιήσει ένα Cross Country.
            Όταν λοιπόν έχουμε προσδιορίσει τις συνθήκες και τα πιθανά χιλιόμετρα που μπορεί να μας δώσει η ημέρα, στο περίπου τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε, πρέπει να βάλουμε και ένα στόχο για το που θέλουμε να προσγειωθούμε. Το ιδανικό θα ήταν να δοκιμάζαμε την πτήση μαζί με άλλους, αλλά επειδή αυτό δεν είναι το συνηθισμένο, πρέπει να ξέρουν πάντα κάποιοι προς τα που θα πάμε σε περίπτωση που θα χρειαστεί να μας αναζητήσουν.
Αν πετάς με ανεμόπτερο, μάρκαρε τα house thermals και τα outlandings.
ΜΕ ΤΗΓΝΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ, Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΧΟΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ
           Γενικά, ο κανόνας στο σχεδιασμό, μπορεί να βασίζεται σε απλές παραδοχές, όπως, ταξιδεύω με ούριο, νωρίς πάνω από τις πλαγιές των βουνών, αργά πάνω από πεδιάδα, νωρίς πάνω από καθαρά λιβάδια όπου τα θερμικά ανοδικά βγαίνουν πρώτα και αργά πάνω από βραχώδη σημεία και δασωμένα, κλπ.
           Αυτό που πάντα προσπαθούμε να κάνουμε στο σχεδιασμό μιας πτήσης απόστασης , είναι να έχουμε προβλέψει όσο το δυνατόν περισσότερα γεγονότα που θα συναντήσουμε στην πτήση μας, γιατί έτσι θα κερδίσουμε χρόνο στις αποφάσεις μας, και άρα θα καθυστερήσουμε λιγότερο στα δύσκολα σημεία της πτήσης.Η Πτήση

          Βασική παράμετρος κατά την πτήση είναι βέβαια η ασφάλεια. Οσα χρόνια και να πετάμε, μπορούμε να πετάμε και άλλα. Όσα χιλιόμετρα και να κάνουμε, θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μια καλύτερη ημέρα. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν για μια μόνο πτήση να ρισκάρουμε να χάσουμε αυτό το δώρο του ουρανού που τόσο τυχερά αποκτήσαμε. Για αυτό, πάντα, να έχουμε το νου μας στο τι θα μπορούσε να πάει στραβά σε κάθε απόφαση την οποία παίρνουμε.
Είναι πολύ σημαντικό, να αντιλαμβανόμαστε τους πιθανούς κινδύνους και να έχουμε έτοιμη αντίδραση διαφυγής από αυτούς.

Σε κάθε πτήση απόστασης πρέπει να έχεις κάποιο πλάνο. Και αυτό δεν πρέπει να είναι απογείωση Α προσγείωση Β, αλλά μικρά κομμάτια στο χάρτη. Πχ, θα προσπαθήσω να πάρω το μέγιστο ύψος κοντά στο βουνό, και να φτάσω με αρκετό ύψος πάνω από τη Θήβα. Εκεί θα περιμένω μέχρι να πάρω το θερμικό που δίνουν τα μεγάλα κτίρια ΒΔ, δίπλα στην Εθνική. Αν περάσω τα 2000, θα κατευθυνθώ προς την Κωπαϊδα, με στόχο το Ακραίφνιο, εκμεταλλευόμενος τη συνήθως ανατολική αύρα που θα με σπρώξει ούρια. Θα επιλέξω να πετάξω πάνω από τους λόφους βόρεια της Εθνικής γιατί θα είναι περίπου 3 το μεσημέρι και ο ήλιος θα τα βλέπει στις δυτικές του πλαγιές από όπου θα παράγονται δυνατότερα ανοδικά. Στο Ακραίφνιο θα περιμένω να πάρω το ύψος μου πάνω από την κεραία όπου συνήθως το βρίσκω αλλα κανει μεγαλους κύκλους, και θα κινηθώ με στόχο το όρος Χλωμό. Αν υπάρχει νεφόδρομος ο σκοπός μου θα είναι να πιάσω τη βάση των νεφών και να ταξιδέψω με τα σύννεφα…Ενας κανόνας λέει «όταν είσαι χαμηλά πέτα με το έδαφος, όταν είσαι ψηλά, πέτα με τα σύννεφα», με άλλα λόγια, αν είσαι πάνω από το μισό από το ύψος της βάσης των νεφών, οι αποφάσεις σου να κατευθύνονται από την παρατήρησή τους , ενώ αν είσαι χαμηλότερα, πρέπει να προσανατολίζεσαι περισσότερο από τα σημεία στο έδαφος που αποτελούν trigger points, για τη δημιουργία των θερμικών.
Προσπαθήστε να δημιουργήσετε στο μυαλό σας κάποια μοντέλα σε σχέση με το πως συμπεριφέρεται ο σχηματισμός των θερμικών στην περιοχή που πετάτε συνήθως ή που πρόκειται να πετάξετε, ανάλογα με τον καιρό που επικρατεί. Πχ, σε ημέρες με άνεμο, τα μεγαλύτερα θερμικά μπορεί να δημιουργούνται σε αμφιθεατρικούς γεωγραφικούς σχηματισμούς, ενώ σε μέρες χωρίς άνεμο από τις εξοχές του εδάφους.

            Αν τώρα έχετε βρεθεί χαμηλά, εντοπίστε μια περιοχή που ο ήλιος βλέπει πιο αποτελεσματικά, και υπομονετικά περιμένετε για το θερμικό που θα σας δώσει κάποια στιγμή ώστε να ξαναπάτε στη βάση.
Η σωστή δοσολογία υπομονής και βιασύνης, που είναι κάτι το δυναμικό, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρούνται για ένα επιτυχημένο cross country.

Σε μια ύποπτη περιοχή για τη δημιουργία θερμικού, όπου έχετε βρεθεί περιμένοντας, και έχει άνοδο μηδενική, πρέπει να περιμένετε ψάχνοντας διακριτικά. ΠΧ μπορεί να είναι ένα προστατευμένο σημείο από τοπικούς ανέμους, όπου οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα, και το έδαφος είναι σε φάση που αποθηκεύει θερμότητα σε ένα στρώμα αέρα πάνω από αυτό, λίγο πριν αυτή απελευθερωθεί , πρέπει να περιμένεις. Είναι πιθανό, το ερέθισμα για να ξεκολλήσει το θερμικό από αυτήν την περιοχή να είσαι εσύ ο ίδιος με το πέρασμά σου από εκεί.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τοπικοί ή ευρύτεροι άνεμοι στην περιοχή, μπορεί να δημιουργούν συνθήκες και δυναμικό χαμηλά, με το οποίο μπορείς να τρέξεις και να καλύψεις γρήγορα τα χιλιόμετρα κατά μήκος του βουνού, ενώ στο τέλος της κορυφογραμμής μπορείς να περιμένεις το θερμικό που θα σε οδηγήσει στη βάση προκειμένου να περάσεις μια κοιλάδα για το επόμενο βουνό.
Πολύ σημαντικό όταν πετάμε κοντά στο έδαφος, είναι να παρατηρούμε τη βλάστηση της περιοχής. Από αυτήν μπορούμε να καταλάβουμε την κατεύθυνση του ανέμου, το σημείο του βουνού όπου ο αέρας δυναμώνει από κάποιο θερμικό.
Όπως είναι ακόμη γνωστό, τα φύλλα των φυτών έχουν συνήθως διαφορετική απόχρωση στην πάνω και κάτω επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι με τον άνεμο πάλλονται και δημιουργούν κάποια χρωματική εναλλαγή που τραβάει το βλέμμα, και όπως αυτή μετατοπίζεται στο έδαφος μπορεί να μας δώσει την πληροφορία της κατεύθυνσης του ανέμου. Σε περίπτωση για παράδειγμα που πετάμε πάνω από επίπεδο έδαφος με τέτοια βλάστηση, στο σημείο που δημιουργείται ένα θερμικό, υπάρχει άπνοια ακριβώς πάνω από τον πυρήνα, και ριπές ανέμου από κυκλικά που έρχονται να συμπληρώσουν το κενό που δημιουργείται κάτω από το ανοδικό. Αυτό μετακινεί τα φύλλα των φυτών με τρόπο που δημιουργείται μια ακτινωτή εικόνα στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ο πυρήνας του ανοδικού, ο οποίος σημειωτέον μπορεί να μετακινείται σε μικρή κλίμακα διαρκώς κοντά στο έδαφος, και αυτή η πληροφορία να μας βοηθά να τον εντοπίσουμε καλύτερα.

Άλλο σημαντικό σημείο αφορά το χρώμα του εδάφους, το οποίο σε συνδυασμό με την υγρασία του και τον αερισμό του, προκαλεί ισχυρότερο ή πιο ασθενικό  θερμικό. Με τη διαρκή παρατήρηση μπορεί κάποιος να εντοπίσει ποια είναι τα χωράφια που ανάλογα με το χρώμα τους είναι τα καλύτερα, και να επιλέξει να ψάξει πάνω από αυτά σε περίπτωση που βρεθεί χαμηλά.
  Σημειωτέον, ότι η διάρκεια της ημέρας, που μπορείς να εκμεταλλευτείς είναι συγκεκριμένη. Πχ 7 ώρες, ανάλογα με τις συνθήκες, ή την εποχή του έτους. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να επιτύχει τα μεγαλύτερα δυνατά χιλιόμετρα αυτήν την ημέρα, πρέπει να βελτιώσει κάποια χαρακτηριστικά στον τρόπο που πετάει γρήγορα. Πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα ανά ώρα cross country. Το κάθε κέρδος χρόνου από μια αποτελεσματική διαδικασία είναι σημαντικό στη συνολική διάρκεια της πτήσης.
  Αποτελεσματικότερο κύκλωμα του θερμικού και διαρκής ψάξιμο μέσα στον πυρήνα του, χρήση του θερμικού για άνοδο μέχρι το σημείο που η άνοδος αρχίζει να περιορίζεται, γρήγορη πτήση κάτω από ένα νεφόδρομο και όσο μεγαλύτερη γίνεται η άνοδος τόσο μεγαλύτερη να γίνεται και η ταχύτητα στο glide.
  Συντηρητική πτήση ως στο μέγιστο ύψος στην αρχή της ημέρας αλλά και στο τέλος της, τρέξιμο όμως κατά τη διάρκεια που η μέρα δουλεύει καλά.
Χρήση θερμικών που είναι πάνω από πχ +2 και στα ασθενέστερα αργή πτήση μέσα τους και γρήγορη στο καθοδικό τους
Πτήση  σε αγώνες cross country, για βελτίωση της στρατηγικής συγκριτικά με τους άλλους και με ζωντανά παραδείγματα του πότε πρέπει να τρέξεις και πότε όχι από τους άλλους πιλότους.
  

 

Προσγείωση

          Ειδικά προς το τέλος μιας ανεμοπορικής ημέρας, τα πράγματα είναι δυσκολότερα στο να κρατηθείς στον αέρα και να ταξιδέψεις τα τελευταία χιλιόμετρα. Εκεί συχνά χάνουμε την υπομονή μας μετά από τη μάχη που έχουμε δώσει κατά τη διάρκεια του δυνατού μεσημεριού και είναι εύκολο να χάσουμε την υπομονή μας και να εγκαταλείψουμε πρόωρα. Το ιδανικό είναι να βρεθούμε στο μέγιστο δυνατό ύψος τη στιγμή που η μέρα θα σταματήσει να δουλεύει και εξασφαλίζοντας την ιδανική κατολίσθηση να προσθέσουμε καμία δεκαριά ακόμη χιλιόμετρα στη συγκομιδή της ημέρας. Πρέπει σε αυτή τη φάση της πτήσης να πετάξουμε περισσότερο συντηρητικά και να κυκλώνουμε ότι υπάρχει γιατί εδώ η έννοιες του μένω περισσότερη ώρα και κάνω cross country γίνονται ταυτόσημες. Πρέπει να πετάμε στην ταχύτητα του καλύτερου βαθμού καθόδου και οταν  κάνουμε την τελευταία κατολίσθηση φροντίζοντας για την ταχύτητα του καλύτερου λόγου κατολίσθησης.
  Επειδή μετά από μια πολύωρη πτήση ο εγκέφαλός μας έχει καταναλώσει υψηλές ποσότητες γλυκόζης και είναι εξαντλημένος, πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από ότι συνήθως η ακρίβεια και ασφάλεια στην προσγείωσή μας. Η σωματική μας εξάντληση σε συνδυασμό με την απώλεια αυτοσυγκέντρωσης λόγω παρατεταμένου στρες απαιτεί μια πολύ μελετημένη προσγείωση χωρίς μεγάλο ρίσκο. Μην ξεχνάμε ότι από τον ορισμό του Cross Country, η προσγείωση μπορει να γίνει σε άγνωστο μέρος, πιθανόν σε μερική σκιά , φτωχή ορατότητα, με έντονο άνεμο σε περιοχή με άγνωστα και ίσως ύπουλα εμπόδια όπως διασταυρούμενα ηλεκτρικά καλώδια, συρματοπλέγματα, βάλτους, μακριά από δρόμο, ή κοντά σε υψηλά εμπόδια που διαταράσσουν τη ροή του ανέμου κοντά στο έδαφος. Εγώ συνήθως με το παραπέντε επειδή κοντά στο έδαφος μου έχει τύχει ο άνεμος να είναι μεγαλύτερος από ότι περίμενα, προτιμώ να βρίσκω επιμήκη μεγάλα χωράφια που να έχω περιθώριο να προσγειωθώ και με όπισθεν αν χρειαστεί. Αν δίπλα τους υπάρχει δρόμος είναι το ιδανικό, αν πρόκειται όμως να το ρισκάρω με δέντρα και κτίρια, προτιμώ να περπατήσω και λίγο, που άλλωστε θα μου κάνει καλό μετά από ώρες ακινησίας από το να αποφύγω το πεντακάθαρο χωράφι που θα προσγειωθώ ασφαλέστερα για εκείνο με τη λιγότερη ταλαιπωρία. Οι τηλεπικοινωνίες είναι ακόμη σημαντικό να είναι επαρκείς εάν ταξιδεύετε. Αν δε προβλέψετε ότι πρόκειται να προσγειωθείτε, ενημερώστε στον ασύρματο από ψηλά όπου μπορεί ευκολότερα να σας ακούσουν.

 


Εξοπλισμός για το Cross Country

• Το σημαντικότερο εργαλείο που χρειάζεστε στον εξοπλισμό σας λέγεται ΜΥΑΛΟ.

• Προετοιμαστείτε σωστά όσον αφορά τον εξοπλισμό,

• μελετήστε τον καιρό ώστε να είναι εξυπηρετικός,

• σχεδιάστε ένα πλάνο και τηρήστε το μέσα στην πτήση,

• έχετε καλή φυσική κατάσταση και ψυχολογία,

• προβλέψτε για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί και ενημερώστε κάποιον πριν και μετά την πτήση σας.

• Μιλήστε με φίλους μοιραστείτε τη γνώση και την ιδέα σας για μια δύσκολη πτήση, και ακούστε τη γνώμη τους.

• Τηρήστε όλα τα παραπάνω είτε πάτε για τα πολλά είτε για τα λίγα χιλιόμετρα, και κάποια στιγμή που ο κατάλληλος άνθρωπος με τον κατάλληλο μεσο θα βρεθεί στο σωστό μέρος με το σωστό καιρό, όλα είναι πιθανά για να κάνετε την πτήση της ζωής σας.

bottom of page