top of page

Πτητικό Βιογραφικό

Γεννήθηκα στην Αθήνα το Μαϊο του 1970. Εχω σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και εργαζομαι στη Φαρμακοβιομηχανία στο εμπορικό κομμάτι. Εχω παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Leicester, και τώρα κάνω ένα ΜΒΑ με κατεύθυνση τα οικονομικά της υγείας στο ΕΚΠΑ.

Περιορισμένος προσωπικός χρόνος, που προσπαθώ να γεμίσω με διάφορα ενδιαφέροντα, όπως ζωγραφίζοντας, ηχογραφώντας μουσική, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας διάφορα projects όπως πχ ηλεκτρικά οχήματα, αυτοματισμούς, Arduino κλπ.

Κάνω και τον Μπαμπά, που είναι απαιτητικό. Εχω κάνει κατά καιρούς διάφορα σπορ, όπως ποδήλατο, σκοπόβολή σε αγώνες, ορειβατικό σκι και σκι πίστας, kart, ιστιοπλοϊα με μικρά σκάφη, ομαδικά αθλήματα, αλλά μετά την επαφή με την πτήση το 1988, όλα τα υπόλοιπα έχουν γίνει χαμηλότερης πρωτεραιότητας. Εκτός φυσικά από το γιο μου Ερνέστο που πρωταγωνιστεί μεσα στη συνείδησή μου και κάνουμε μαζί πολλά, είτε στον ουρανό είτε στη γη.


Το 1988 (33 χρόνια πριν γραφτούν αυτές οι γραμμές), γράφτηκα μέλος στην Ανεμολέσχη Αθηνών και πήρα το βάπτισμα του αέρα με την ομορφότερη πτητική συσκευή που υπάρχει στον πλανήτη.
 
Τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκα λόγω συνθηκών μόνο με το παραπέντε, λόγω σπουδών στην Πάτρα, σαν μέλος της τότε ΕΝΑΛΠΑ το1993. Είχα την τύχη να ζήσω την έκρηξη της ανεμοπορίας του βουνού εκείνη τη δεκαετία, σαν μέλος της μεγαλύτερης τότε λέσχης στην Ελλάδα.


Μετά το 1999 έγινα μέλος της Αεραθλητικής Λέσχης Αθηνών και Ολύμπου (ΑΛΑΟ) με την οποία συμμετείχα σε αγώνες για πολλά χρόνια, μέχρι το 2017 που μετακινήθηκα στην Αερολέσχη Αγρινίου όπου μπορούσα να συνδυάσω περισσότερα σπορ λόγω του καταστατατικού που περιλάμβανε και το ανεμόπτερο. Το 2002 έκανα μια δοκιμή στο χώρο των αιωροπτερων, αλλά μη βλέποντας μεγάλες διαφορές με τα παραπέντε που είχαν πλέον αναπτυχθεί δραματικά σε επιδόσεις προτίμησα να ξαναγυρίσω στο ανεμόπτερο. Μπήκα σε εκπαιδευτική σειρά της ΑΝΛΑ και βγήκα solo σε 3 μήνες, με εκπαιδευτή κυρίως τον Ντίνο Αυγερινό. Επίσης ήρθα σε επαφή με το παραμοτέρ, αλλά ο χρόνος που είχα δεν ήταν επαρκής για να εμβαθύνω και σε αυτό.

Ταυτόχρονα άρχισα να πετάω με υπερελαφρα τριών αξόνων. Το 2003 συνεργάστηκα με συνέταιρο σε ένα self launcher retractable υπερελαφρό Μοτοανεμόπτερο Test TST 3 TM, το ιστορικό "Καναρίνι", που έσπασε το κατεστημένο στην XC ανεμοπορία που γνωρίζαμε μέχρι τότε. Το 2008 μπήκα συνέταιρος σε ένα Pipistrel Sinus Touring Motorglider, 15 m  με 28:1 και μπήκα στη λογική των υπέροχων οικονομικών και γρήγορων ταξιδιών που έκανε αυτό το εργαλείο. Ακολούθησε το Sparviero 100, χαμηλοπτέρυγο carbon αεροπλάνο με Rotax 912 ULS και δυνατότητες για διεθνή ταξίδια. 

Το πάθος της ανεμοπορίας και η φυσικομαθηματική-αναλυτική προσέγγιση που με χαρακτηρίζει, με οδήγησαν στο να αντιμετωπίσω τη μετεωρολογία της πτήσης λίγο σαν χόμπυ, λίγο σαν δουλεια, αφού χρειάστηκε να διδάξω στη σχολή Freedom, σε αερολέσχες ανά την Ελλάδα και άλλες σχολές και να προσπαθήσω να αναπτύξω μια γλώσσα που θα μετέφραζε το καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα της μετεωρολογίας με το πρακτικό ενός ανθρώπου που ανακάλυπτε και παρατηρούσε φαινόμενα για πρώτη φορά προκειμένου να βρεθεί να κάθεται σε μια ιπτάμενη καρέκλα. Ολη αυτή η προσπάθεια οδήγησε σε αρκετά σεμινάρια ανά την Ελλάδα, στη συγγραφή ενός βιβλίου με tips για το Cross Country, η εκπαίδευση στο μάθημα Μετεωρολογία πριν τις εξετάσεις στην ΥΠΑ για την Ανεμολέσχη Αθηνών, κλπ.

Ολα μου τα ενδιαφέρονται περιφέρονται γύρω από την πιο αποδοτική χρήση και διαχείριση της ενέργειας, επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό έργο με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, ταξιδεύοντας όσο πιο μακρυά και  όσο πιο γρήγορα γίνεται.


Ταυτόχρονα με όλα αυτά τα σεμινάρια, ανέλαβα το ρόλο του "Weatherman" σε όλους τους αγώνες πρωταθλήματος, λίγκας, Προπαγκόσμια ή ότι άλλο γινόταν στην Ελλάδα, και είχα αντίστοιχες επαφές με διοργανωτές σε γειτονικές χώρες για ένα αξιόπιστο μοντέλο πρόβλεψης καιρού για τους πτηρικούς αγώνες. 

Από το 2008 έκανα μια προσπάθεια να στήσω ενα site-εργαλείο, για να με βοηθήσει να κάνω την πρόβλεψη καιρού για όλους σχεδόν τους Ελληνικού αγώνες, και σε μερικές περιπτώσεις σε διεθνείς (xcproject.gr).
Σε αυτό το site έχω ενσωματώσει μια πολύ σημαντική ανάλυση από τις πτήσεις που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, από την οποία έχει γίνει registry των θερμικών τα οποία επαναλαμβάνονται στον Ελληνικό χώρο, και τα οποία είναι σε μορφή που μπορεί να εμφανίζεται στο χάρτη των GPS με τα οποία πετάμε είτε σε αγώνες είτε σε πτήσεις Cross Country. Επίσης συντηρώ το xc-news.blogspot.gr, ένα blog που είναι προσανατολισμένο στις ανεμοπορικές προβλέψεις και σε περιγραφές πτήσεων και τεχνικών βελτιστοποίησης σε εβδομαδιαία βάση.

Μέχρι σήμερα έχω μαζέψει μια συνολική εμπειρία από 3.500+ ώρες σε παραπέντε, ανεμόπτερο, trike, παραμοτέρ, μοτοανεμόπτερα, υπερελαφρά αεροπλάνα και touring motor-gliders, σίγουρα βέβαια, επειδή δικαιούμαι λόγω "πανηδονισμού" να συγκρινω, μακράν το πιο συναρπαστικό και πιο κοινωνικό είναι το παραπέντε, ενώ το ανεμόπτερο είναι το πιο "χορταστικό". Επίσης πιστεύω ότι σε αυτό τον αεραθλητικό χώρο, πρώτον πρέπει να εξασφαλίζεις την αυτονομία σου για να αναπτυχθείς, και δεύτερον πρέπει ανιδιοτελώς να μοιράζεσαι τη γνώση σου με τους άλλους και να προσπαθείς να εμπνεύσεις. Τέλος, νομίζω ότι το σημαντικότερο έργο όσως ασχολούνται με τα σπορ αυτά είναι να εξασφαλιστούν συνθήκες εκπαίδευσης που να φέρνουν νέο κόσμο.

Σαν αγωνιζόμενος, μεμονωμένος, μέλος της Freedom Team ή μέλος άλλων ομάδων, έχω λάβει μέρος σε διάφορους αγώνες από το 1994, ενώ χαρακτηριστικά ας το πούμε επιτεύγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν είναι:

3η Θέση - Πανελλήνιο πρωτάθλημα παραπέντε - Εδεσσα, 2001
2η Θέση - Κύπελο Ελλάδος παραπέντε - Παπαδάτες, 2003
5η Θέση - Paragliding pre-World Cup - Δράμα, 2006
2η Θέση - Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παραπέντε - Κιθαιρώνας, 2006
1η θέση στο ομαδικο με τη Freedom αρκετές φορές,
3η θέση στο online-contest πρωτάθλημα Ανεμοπτέρου, 2008
Μεγαλύτερη πτήση με Μονοθέσιο υπερελαφρό ανεμόπτερο στην Ελλάδα (330 km 2008)
Μεγαλύτερο ύψος με Μονοθέσιο υπερελαφρό ανεμόπτερο στην Ελλάδα (5.505μ 2007)

>70 περιπου πτήσεις >60 Km XC  με παραπέντε τα τελευταία 20 χρόνια
Μεγαλύτερη απόσταση 125 χλμ Εδεσσα 2013
Μεγαλύτερο FAI τρίγωνο με παραπέντε 70 χιλιόμετρα
3η θέση - Πανελλήνιο πρωτάθλημα παραπέντε, 2011
2η θέση - Πανελλήνιο πρωτάθλημα παραπέντε, 2012
5η θέση - Πανελλήνιο πρωτάθλημα παρπέντε, 2013
2η θέση - Πανελλήνιο πρωτάθλημα παραπέντε, 2019 (ΕΝΒ)
4η θέση - Πανελλήνιος αγώνας Μουζάκι, 2019
5η θέση - Συνολική league παραπέντε, 2019
2η θέση - Συνολική κατάταξη - Πανελλήνιο πρωτάθλημα 2020
1η θέση - Κατηγορία ΕΝ-D - Πανελλήνιο πρωτάθλημα 2020
1η θέση - Κατηγορία EN-D - Πανελλήνιο πρωτάθλημα 2021
2η θέση - Γενική κατάταξη στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 2021

 
bottom of page